onsdag 7. januar 2015

Mitt år 2014 - Del 4:

Fortsettele fra den 14.juli - Etter turen på Villa Grande og bunkeren gikk turen videre til Huk badestrand.

Etter besøket på Holocaustsentret dro vi videre til Hukodden og koste oss med niste og is. Men du ser fort hvor det meste av maten gikk hen... Men det var veldig hyggelig fordi de turte å ta maten fra hånden og var veldig nære oss. Bilde ble tatt akkurat i det fuglen fløy vekk etter å ha rappa maten fra min brors hånd.
Den 5.7 fikk vi endelig til en omvisning på det kongelige slott i Oslo etter mange år med bare snakk.

Endelig fikk vi vært på omvisning på slottet i Oslo etter å ha snakket om det i flere år. Det var en fantastisk opplevelse å se de kjente rommene som fuglerommet, ballsalen, soverommet, men ikke minst åssen utsikten var fra slottsballkongen. Det var dessverre ikke lov til å ta noen bilder der inne. Men mens vi ventet på tiden vår så ble det litt vandring i Dronningparken med litt niste til både oss og fuglene.Etter omvisningen gikk vi til Aker brygge og spiste is, og kjøpte oss en jakke på turistshoppen og dro hjem etterhvert.

Lørdag 19.7 var vi på Sporveismuseet en tur og en tur på Akershus Festning..

Jeg laget et eget innlegg om en spesiell buss fra sporveismuseet. Det viste seg at den bussen var brukt i en film med navn Bussen som Leif Juster var med i som bussjåfør. Og det at han har sitti og kjørt den bussen er jo ganske gøy å tenke på.

Leif Juster hadde hovedrollen i filmen Bussen fra 1961, og den bussen han kjørte i den filmen står på Sporveismuseet! Det syns jeg var meget spesielt å oppleve da jeg er fan av Leif, han var jo en utrolig morsom mann!

Filmens handling:
Filmen handler om bussjåfør Torvald, som driver en liten bussrute på landsbygda. Bussen han kjører er fra 1923, og selv er han så gammeldags at han tar seg tid til å hjelpe folk langs ruta med diverse ting – og er ikke så nøye med å følge rutetabellen. Det irriterer herredskontorsjefen grenseløst, for han har fått tilbud fra et større utenbygds buss-selskap om å overta ruta med strømlinjet materiell og rutepresisjon. Han får herredsstyret med på det, for ingen tør gå imot framskrittet. Men det tør jordmora og lensmannen. De skjønner hva Torvald betyr for store og små. Og da Torvald slutter med bussturene sine, våkner bygda til dåd.Bussen ble bygd i 1923-24 og avskiltet i 1931 og siden 1960-tallet stått på museum.
Siden 1983 på Sporveismuseet.Søndag den 20.7 var vi på besøk hos Henrik Ibsen.

I dag tok min mor og jeg oss en tur til Ibsenmuseet. Det hadde vi snakket om i noen år at vi skulle, og nå fikk vi endelig gjort det. Ibsen har interessert meg i mange år, og da kunne det være interessant å se leilighen hans, hvor han og kona døde. Ibsen døde i sengen sin og kona døde 8år senere i en stol. Møblene i leiligheten var orginale, og i han arbeidsværelse kunne vi ikke gå inn, men vi kunne gå rundt i leiligheten ellers. Veldig spesielt å se hans ekte ting og hvordan han bodde. Leiligheten var nydelig, med fine møbler og med utsikt mot slottet. Han hadde til og med eget badekar, noe kongen selv på denne tiden ikke hadde, og han hadde innlagt vann så han kunne bade så mye han ville, hans eget badekar var også utstilt. Vi gikk også lenge rundt i utstillingen hvor det også var utstilt mye av hans egne ting, til og med litt av skjegget hans som du vil se et bilde av litt nedenfor. Oppi boksen ligger litt av skjegget til Ibsen selv. Meget spesielt må jeg si.Barbersaker Ibsen ga til sin frisør.


Ibsens hatt,frakk og stokk

Og vestKjolen skuespiller Lise Fjeldstad brukte i rollen som Fru Alving i Gengangere, 1993.


Ibsens paraply og sko. Med sine 1.61 på strømpelesten brukte han hatt og sko med hæler for å virke høyere.


Inngangen til Ibsens leilighet.


Inngangen til Ibsens leilighet. Tenkte ikke på å spørre om det var lov å ta bilder inne i leiligheten.
I shoppen stoppet vi for å se på bøker. Jeg  var egentlig ute etter biografien til Ibsen, men så fant jeg en annen bok som også virket interessant, så får jeg heller kjøpe biografien hans senere. Den andre boka kjøpte vi på Forsvarsmuseet som vi dro til etter besøket hos Ibsen. (Bilder derfra kan du se i tidligere tilbakeblikk på mitt år 2014, del 2 for å være nøyaktig)

Den 25 var vi på Sjøfartsmuseet, innom Fram og Gjøa.

 Jeg må si Frammuseet var det mest interessante av de to museene vi var på. Framhistorien er veldig interessant, og jeg kjøpte en bok som er dagbøker av de som var på båten. Rundt om på museet ligger også ekte ting som var med på båten, og du kan gå rundt i båten og se selv.Dere som har vært på Fram før vet at de har laget til noe som skal ligne en båt som er på et kaldt sted. Går du inn der så er det veldig kaldt, noe som var veldig digg spesielt på den varme dagen som det var. Vi gikk ut og inn fler ganger, og ble gjerne stående der inne og bare nyte det å fryse litt. Jeg vet dessverre ikke hva det heter, men det er to elektriske dører som åpner seg og du kommer inn i et slags rom som er bygget sånn at du står på en båt og ser utover havet hvor det er sjøormer og uvær, skikkelige bølger. Går du videre kommer du inn i et rom med to senger hvor det ligger to forfryste mennesker og du hører dem sukker og bærer seg. Så går du videre i en slags gang av is og til døra som går ut og inn i museet igjen. Ganske komplisert forklaring, men fikk ikke forklart det lettere. Lettere er vel å ta seg en tur å se selv. 

Fortsettelse følger...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar